keramički magnet sv. Petka Beograd

150.00 RSD

Crkva Svete Petke magnet

Dostupno kao narudžbina na zahtev

Šifra proizvoda: sv. petka magnet Kategorije: , , , , Oznaka:

Opis

Crkva Svete Petke je podignuta u periodu kada su mošti ove svetiteljke premeštene u Beograd. Njene mošti su prenete na molbu kneginje Milice Sultanu. Deo moštiju je prenet 1417. godine u kapelu koju je podigao nepoznati velikodostojnik iz Donjeg grada. Nakon turskog osvajanja Beograda 1521. mošti su odnete u Carigrad. 1641. godine ih otkupljuje moldavski vojvoda i prenosi u grad Jaši. Crkva Ružica i dalje čuva jednu časticu moštiju Svete Petke.

Nije poznato da li je pominjana kapela bila podignuta u blizini izvora, kao ova današnja. Ta prvobitna kapela je bila u obliku zemunice u koju se ulazilo niz stepenice. Zbog lošeg stanja, na inicijativu Patrijarha Varnave, na današnjem mestu je izgrađena i osveštana kapela na dan Svete Petke 1937. godine. Prilikom kopanja temelja pronađeni su ostaci nekog starijeg hrama i iskopane su brojne kosti vojnika poginulih tokom odbrane Beograda 1914 i 1915. godine.

Magneti su pravljeni ručno, pečeni su i glazirani najmanje 2 puta, imaju jak feritni magnet koji drži keramički deo jako jer su teški. Obzirom da su radjeni ručno i ručno bojeni svaki se pomalo razlikuje jer nisu serijski rađeni. Postoji mogućnost izrade po narudžbi i nekog mesta koje trenutno nemamo u ponudi. Cena za veće količine je manja od pojedinačne prodajne cene i po dogovoru je. Za takvu vrstu upita pišite u inbox

Dodatne informacije

Težina 0.02 kg
Dimenzije 8 × 8 cm

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.

Izbornik
Translate »
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro